Boerenbruiloft

 
TERUG NAAR ACTIVITEITENActiviteitenp.htmlFoto_dorp.htmlshapeimage_1_link_0

Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen

Boerenbruiloft anno 1900.


Op verzoek van het Monumentenplatform van de OVGG (Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen) , ADW (Historische Werkgemeenschap Aalten – Dinxperlo – Wisch) en Heemkundige Vereniging Old Sillevold heeft de werkgroep Boerentradities van de OVGG het plan opgevat om op Monumentendag 2017 een ouderwetse Boerenbruiloft te organiseren op de boerderij Wilbrinkshof op de Wals in Gendringen.

Dit initiatief is mede ingegeven door het landelijk thema van Monumentendag 2017 nl. ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De hele dag zal bij Wilbrinkshof dan ook in het teken staan van de boerenbruiloft en de voorbereidingen ervoor, naast natuurlijk het traditionele brood bakken.

Vroeger vonden de bruiloften in de boerenstand meestal plaats op de boerderij en niet in een zaal. Wegens alle interne verbouwingen bij Wilbrinkshof kan de bruiloft op Monumentendag helaas niet terecht in een van de gebouwen, maar de geheel gerestaureerde buitenzijde van de boerderij is al een lust voor het oog en een voortreffelijk decor voor onze traditie. Bij goed weer was het feest sowieso vooral op het erf.


’s Morgens worden de voorbereidingen getroffen voor de bruiloft van ’s middags en bezoekers kunnen dat meemaken. Toentertijd werden de gasten niet, zoals nu, schriftelijk uitgenodigd, maar door een persoonlijk bezoek van de zgn. neugers’. Zij zullen ’s morgens rond lopen om de gasten uit te nodigen.

Ook zullen voor de middag alle andere voorbereidingen getroffen worden voor de bruiloft.

We noemen het brood bakken, het roosjes maken en het aanbrengen van de versieringen zoals een boog en slingers. In dit geval wordt het publiek uitgenodigd om mee te helpen.

Omdat ook het werk op de boerderij gewoon moet doorgaan, ook al is het een trouwdag, zien we dat er nog gedorst wordt met de vlegel.

Om de feestvreugde nog te verhogen, zal de folkloristische dansgroep de Dörsvlègels medewerking verlenen en enkele keren optreden.


Ben van de Steenakker en Annie van ’t Laege Huus zullen elkaar het jawoord geven.
Dat waren ze al langer van plan, maar omdat op de boerderij van de bruidegom onvoldoende plaats is, is men voor het huwelijksfeest uitgeweken naar Wilbrinkshof.

Bij hoge uitzondering heeft de burgemeester toestemming gegeven dat ook de huwelijksvoltrekking zelf op Wilbrinkshof mag plaats vinden.

Het a.s. bruidspaar en hun ouders en familie zullen in het begin van de middag in enkele koetsen arriveren. De aanstaande bruid zal eerst onderweg nog een hindernis moeten nemen om in haar nieuwe buurt opgenomen te worden door een aantal borrels te schenken.Wanneer iedereen is gearriveerd, kan de ‘ambtenaar’ het huwelijk voltrekken waarna het feest kan beginnen. De nodige drank zal niet ontbreken, terwijl er op de muziek van de speelmannen gedanst kan worden.


De wg Boerentradties wil met deze boerenbruiloft aangeven hoe er in die ‘goeie ouwe tijd’ werd getrouwd en feest werd gevierd. De werkgroep vindt het belangrijk deze folklore in ere te houden en hoopt daarmee een inkijk te geven in vroegere jaren.


  

Het bakhuis was enkele jaren geleden al
door de buurt versierd met een prachtige slinger