Excursie 2017

 
TERUG NAAR ACTIVITEITENActiviteitenp.htmlFoto_dorp.htmlshapeimage_1_link_0

Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen


Busexcursie zaterdag 2 september 2017.


Op zaterdag 2 september 2017 waren wij weer op stap met de OVGG. Het was een dag met stralend mooi weer met af en toe een buitje om de boel af te stoffen.

De eerste stop was in het Museum Vliegbasis Deelen. Na de koffie met gebak werden wij ingedeeld in twee groepen waarbij de ene groep onder deskundige leiding werd rondgeleid door het Museum en de andere groep in een veteranenbus uit 1950 stapte om een rondtoer rond de Vliegbasis te maken.  Gevraagd aan de chauffeur waarom het stuur rechts zat was het antwoord: dit is een bus uit Zwitserland en op de smalle bergwegen was het zeer gemakkelijk om aan de rechterkant te sturen want dan kon je zien of je niet te dicht langs het ravijn reed.

Het Museum bevat een grote collectie uit de periode 1940-1945 en de verhalen erachter zijn zeker de moeite waard om te aanhoren. De tocht over het zeer grote vliegveldterrein is ook interessant omdat er overal verspreid nog gebouwen staan uit WO-2.

Na de lunch vertrokken wij naar museum De Middelste Molen. Een mooi historisch gebouw waarin nog steeds op ambachtelijke wijze papier wordt gemaakt.  Onder leiding van bekwame gidsen kregen wij uitleg hoe al eeuwenlang hier papier werd geproduceerd. Ook onze eigen Ad van Aalst is hier regelmatig als gids werkzaam.

Tot slot bezochten wij het al twaalfhonderd jaar oude kerkje in Hall. Het mocht geen preek heten maar de uitleg van onze gids benaderde het wel. Hij vertelde over de symboliek in de schilderwerken maar ook over de macht en praal van de adel in die tijd.  Ook het wapen van de familie van Nassau is in de kerk te bezichtigen.

Voldaan en tevreden reden wij terug naar de Achterhoek. Een mooie dag in herinnering.