OVGG


Oudheidkundige Vereniging

Gemeente Gendringen


opgericht 12 juni 1979

 

MidwinterhoorngroepProject Midwinterhoornbouwen voor jongeren deel 1


Midwinterhoorngroep ‘De Huttepiepen’ heeft een project ontworpen om jongeren te interesseren voor het bouwen van een midwinterhoorn en het midwinterhoornblazen.

Inmiddels hebben zich 5 jeugdigen zich aangemeld voor dit project. Zij oefenen op dit moment (najaar 2014) het blazen op de midwinterhoorn. Daarna volgt de bouwcursus.


Start van het project

Om het project midwinterhoornbouwen uit te kunnen voeren heb je natuurlijk een aantal middelen nodig: een handleiding en de nodige gereedschappen.

Voor de handleiding is een prachtig boek gemaakt en voor wat betreft de gereedschappen zijn er gereedschapskisten met inhoud beschikbaar.
                                                                                                                                                             


De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe en de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen is het gelukt om een boek te laten schrijven over het midwinterhoornbouwen en het midwinterhoornblazen.

De titel van het boek: ‘Wett’n van Toet’n en Bloaz’n’. Geschreven door Paul Wigger uit Losser. 

Het is een prachtig boek geworden met de meest moderne digitale toepassingen zoals QR codes en AR-app. Het boek is geschreven voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen en voortgezet onderwijs. Het  bevat 72 pagina’s en is met de AR-app te scannen met een smartphone of met een tablet. Na het scannen beginnen veel foto’s in het boek ‘te leven’, doordat de aanvullende filmpjes een toelichting geven op de inhoud van het boek.

Het boek is uiteraard ook heel toegankelijk voor al onze midwinterhoornblazers en -bouwers.


Het boek is te koop via de website: www.ovgg.nl, onder ‘shop’.  Prijs € 12,95.


Jongeren, tussen 12 en 18 jaar, die interesse hebben een midwinterhoorn te bouwen, kunnen zich aanmelden bij de coördinator Jan Tangelder: 06-23593500 , of via e-mail: midwinhoorn@ovgg.nl

Tijdens de activiteiten van de Huttepiepen kun je alle informatie krijgen die je wilt. Er is een folder beschikbaar.


Midwinterhoornblazen is weer helemaal in. Het is COOL, of moeten we zeggen: het is weer helemaal HOT om midwinterhoorn te blazen. Rond Kerstmis hoor je het sonore geluid overal.

Het bouwen van en het blazen op de hoorn hebben beide een lange traditie. Na een periode in de vergetelheid te zijn geraakt is die activiteit eind vorige eeuw weer nieuw leven ingeblazen. En hoe!!! Midwinterhoorngroep De Huttepiepen bestaat al meer dan 20 jaar. Naast deze groep zijn er nog vele andere midwinterhoorngroepen actief in de Achterhoek.

Nadat het midwinterhoornblazen in 2013 op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed in Nederland is geplaatst, wordt het bouwen van de midwinterhoorn waarschijnlijk binnenkort toegevoegd aan die lijst. En dan behoort het bouwen tot de eerste ambachten op deze lijst.

Nu willen we ook jullie, jongeren  in de Achterhoek (jongens en meiden), een kans geven een hoorn te bouwen. Ben je tussen 10 en 18 jaar en lijkt het je geweldig om zelf een blaasinstrument te maken, eventueel samen met een ander (vriend(in), vader, moeder, buurman, opa, enz.), meld je dan aan op midwinterhoorn@ovgg.nl

Samen een hoorn bouwen is zeker een stukje gezelliger.

Je krijgt een stam van ons en daarnaast al het benodigde gereedschap in bruikleen.
Onder deskundige begeleiding van de leden van de Huttepiepen kun je in ongeveer 4 avonden van een ruwe stam een schitterende hoorn maken.

De cursus vindt elk jaar plaats op 4 woensdagavonden in september en oktober. Vervolgens mag je samen met ons ook nog een aantal avonden het blazen op de zelfgemaakte midwinterhoorn oefenen.

Door aan deze activiteit deel te nemen zorg ook jij ervoor dat deze traditie in stand blijft. Niks saai; het is ERFGOED, een stukje cultuur waar je aan bijdraagt.


Heb je meer informatie nodig. Bel dan met Jan Tangelder: 0623593500, zijn e-mailadres: jan.tangelder@gmail.com

Jeugd bouwt midwinterhoorns


Vijf jongeren uit Ulft en Dinxperlo zijn gestart met het bouwen van een midwinterhoorn. Op de eerste avond, 7 januari, waren de jongens afwezig i.v.m. schooluitstapje. De tweede avond was de groep compleet.

Nadat de stam al was voorbewerkt door een van de leden konden de jeugdige bouwers aan de slag.

Er zijn allerlei gereedschappen in een grote gereedschapskist beschikbaar gesteld door de federatie. Hierin zit al het benodigde gereedschap dat nodig is voor het bouwen van een midwinterhoorn.

Iedere jongere werd bijgestaan door een ervaren bouwer van de Huttepiepen. Alleen uitleg en aanwijzingen geven is niet voldoende. Er werd gewerkt met vlijmscherp gereedschap; de veiligheid diende dan ook ter sprake te komen.

Het tempo lag behoorlijk hoog en na een avond was de vorm van de hoorn al duidelijk te zien. Er is veel geschaafd en geschuurd.