OVGG


Oudheidkundige Vereniging

Gemeente Gendringen


opgericht 12 juni 1979

 

Project Midwinterhoornbouwen voor jongeren deel 2

Vijf jongeren uit Ulft en Dinxperlo zijn gestart met het bouwen van een midwinterhoorn. Op de eerste avond, 7 januari, waren de jongens afwezig i.v.m. schooluitstapje. De tweede avond was de groep compleet.

Nadat de stam al was voorbewerkt door een van de leden konden de jeugdige bouwers aan de slag.

Er zijn allerlei gereedschappen in een grote gereedschapskist beschikbaar gesteld door de federatie. Hierin zit al het benodigde gereedschap dat nodig is voor het bouwen van een midwinterhoorn.

Iedere jongere werd bijgestaan door een ervaren bouwer van de Huttepiepen. Alleen uitleg en aanwijzingen geven is niet voldoende. Er werd gewerkt met vlijmscherp gereedschap; de veiligheid diende dan ook ter sprake te komen.

Het tempo lag behoorlijk hoog en na een avond was de vorm van de hoorn al duidelijk te zien. Er is veel geschaafd en geschuurd.

Na twee avonden schaven en schuren konden de eerste hoorns worden doorgezaagd.  Er moet een lijn worden getrokken op de plek waar de hoorn  moet worden doorgezaagd.

Het zagen wordt door de begeleiders gedaan met behulp van de lintzaag.

Het ‘hakwerk’ kon beginnen. Een tijdrovend en erg inspannend werk. Ook hier is de begeleiding van de jeugd belangrijk. ‘Hoe werk je met guts en houten hamer? Waar moet je op letten? Let op de veiligheid!’

Er werden spieren gebruikt die normaal gesproken niet zo intensief worden gebruikt. De koffiepauze was dan ook een welkome afwisseling. Daarna werd nog een uurtje geschaafd, geschuurd en gehakt.

De hoorn heeft zijn vorm gekregen na een aantal avonden ‘zwoegen’. Het zware werk is achter de rug. Het lijmen van beide helften is het volgende onderdeel van de bouwcursus. Klemmen moeten worden aangebracht zodat beide helften perfect op elkaar aansluiten. Er mag geen lek ontstaan; de hoorn ‘klinkt, dan niet zuiver.

Daarna moet de lijm drogen. Na een dag mogen de klemmen worden verwijderd en moet de hoorn opnieuw geschuurd worden om alle kleine oneffenheden weg te werken. Tot slot kan de hoorn gelakt worden.  

De happe wordt gemaakt. Een gaatje wordt geboord in de zachte kern van het stukje vlierenhout. Daarna wordt het schuine stukje van de happe dat je tegen je mond zet in een iets holle vorm geschuurd, zodat deze goed aansluit op je lippen. Een goede happe is belangrijk om een mooie klank te kunnen produceren. Soms moet je meer happes maken voordat je er een hebt die prettig blaast.

Ook worden de biezen bandjes om de hoorn worden gewikkeld. Een nauwkeurig werkje. Met hulp van de begeleider lukt het de jeugdige bouwer om dit zelf te doen. Het vergt wel enige oefening.

Tot slot hebben de jeugdleden een draagkoord gevlochten.  Het bouwproject is afgerond.

In oktober beginnen de Huttepiepen met de oefenavonden om het blazen op de hoorn weer te oefenen. Tot die tijd kan er thuis al geoefend worden.

Dank aan alle begeleiders die de vijf jongeren hebben geholpen