OVGG


Oudheidkundige Vereniging

Gemeente Gendringen


opgericht 12 juni 1979

 

Midwinterhoorngroep

Naar algemene informatie/ bouwcursus/ agenda optreden/ immaterieel erfgoed

project midwinterhoornbouwen voor jongeren deel 1/ deel 2

      Midwinterhoornwandeling in de Oude IJsselstreek


UlftOp zondag 8 december kan er aan een Midwinterhoornwandeling worden deelgenomen.

Er is een nieuwe en wederom mooie route uitgezet door Midwinterhoorngroep ‘De Huttepiepen’. De start is vanaf het DRU Industriepark aan de Hutteweg 28a in Ulft.

In het Ketelhuis kunnen de routebeschrijvingen worden afgehaald.  Hier is voldoende ruimte om te parkeren. Aan beide zijden van de Oude IJssel zijn grote parkeerplaatsen.

Ulft is te bereiken via A12, tot Knooppunt Oud Dijk, A18 richting Doetinchem, afrit 4 (Doetinchem oost, Terborg), via N317 naar Ulft. Ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de trein tot station Doetinchem. Hier is ook het busstation. De bus, richting Gendringen,  stopt voor het DRU Industriepark in Ulft!


Er zijn twee routes uitgezet.

De korte route van bijna 8 kilometer  is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. De lange route, 15 kilometer, is voor de echte wandelaar en gaat voor een deel over Duits grondgebied. Er wordt gelopen over goed begaanbare wegen en paden. Op vele plaatsen zal het sonore geluid van midwinterhoorns te beluisteren zijn. Uiteraard mag jezelf ook een poging wagen om te blazen op de hoorn.

Onderweg is een pauzeplek ingericht.


Landgoederen, bossen, vistrappen, stuwen en oevers van de Oude IJssel en Aa-strang vormen het decor van deze wandeling. In het sfeervolle Openluchttheater is een verwarmde ruimte waar genoten kan worden van een consumptie die bij de prijs is inbegrepen. Geserveerd worden o.a. soep, chocolademelk, glühwein, enz. Hier zal ook de bouw van een midwinterhoorn worden gedemonstreerd.


De route kan individueel worden gelopen. Routebeschrijving met aangehechte consumptiebon kost € 5,00 per persoon voor de korte route en een euro meer voor de lange route, en zijn verkrijgbaar in het Ketelhuis op het DRU Industriepark, Hutteweg 28a in Ulft. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis meewandelen onder begeleiding van volwassenen.

Er kan worden gestart tussen 10.30 en 12.00 uur (lange route) en 10.30 en 12.30 uur korte route.

Bij de start kunnen wandelaars met een wandelboekje een stempel/sticker ontvangen!

 

Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen    Hutteweg 28A    7071 BV     Ulft    E: ovgg@ovgg.nl

Traditie

Midwinterhoorn blazen is een eeuwenoude traditie. In het begin werd de hoorn gebruikt als signaalhoorn om boodschappen door te geven. Nu is de hoorn er om de komst van het Kerstkind aan te kondigen. Alleen te horen vanaf het eerste weekend van de advent tot Driekoningen, de kersttijd.

De blazers geven individueel hun boodschap door en wachten op antwoord; ze blazen nooit tegelijk.

De Huttepiepen blazen al meer dan 25 jaar in de regio op kerstmarkten, bij concerten en op scholen.


Voor informatie:

Jos Eekhout

Secretaris van De Huttepiepen

e-mail: midwinterhoorn@ovgg.nl of mob.: 06-13681954

Hieronder enkele foto’s van Ben Evers

Midwinterhoorngroep De Huttepiepen (Foto Joop van den Bosch)