Geen Herdenkingstocht Rees-Megchelen, wel bloemlegging

Op de tweede zondag in maart, dus zondag 14 maart zou de jaarlijkse herdenkingstocht (Megchelen -) Rees – Megchelen plaats vinden. Maar natuurlijk kon vanwege de corona-maatregelen de tocht niet doorgaan.
De tocht herdenkt de slachtoffers van het dwangarbeiderskamp in Groin bij Rees, waar in de maanden december 1944 tot eind maart 1945, toen het kamp werd bevrijd, duizenden mannen, soms nog jongens, uit steden als Apeldoorn, Rotterdam, Den Haag en Haarlem onder erbarmelijke omstandigheden verbleven om voor de Wehrmacht van nazi-Duitsland in de omgeving tankgrachten e.d. te graven. Veel van de dwangarbeiders konden vluchten en kwamen, vaak met hulp van de bevolking, in Megchelen terecht, waar ze werden opgevangen en waar een complete hulporganisatie werd opgezet. De herdenkingstocht wil ook de grootschalige hulpverlening in Megchelen en omgeving gedenken.
Nu er geen gezamenlijke Duits-Nederlandse tocht mogelijk is, wilde de organisatie op een meer beperkte manier toch aandacht besteden aan de herdenking. Het comité Herdenkingstocht, bestaande uit mensen van Stadt Rees, van CLM (Comité Leefbaarheid Megchelen) en de Oudheidkundige Vereniging OVGG, heeft, helaas gescheiden, bloemen gelegd in Rees en Megchelen waar anders de herdenkingsplechtigheden zouden worden gehouden.
In Rees heeft burgemeester Gerwers zondag a.s. met iemand van het Stadtarchiv bloemen gelegd bij het herdenkingsbord aan de Melatenweg, nabij de vroegere locatie van het dwangarbeiderskamp. Zij hebben ook namens de gemeente Oude IJsselstreek en andere betrokken organisaties bloemen gelegd.
In Megchelen heeft een afvaardiging van het Comité Herdenkingstocht bloemen gelegd bij het monument op de hoek Julianaweg – Geerdink Johanninkweg, ook bloemen namens de gemeente Oude IJsselstreek, namens Stadt Rees en de stichting Dwangarbeiders Apeldoorn. Daarna hebben ze zelf ook in Rees bloemen gelegd namens CLM / OVGG.
Voor individuen of stellen was het niet verboden de tocht op eigen gelegenheid te lopen op enig moment met inachtneming van de corona-maatregelen. Voor menigeen is de route bekend, maar het is duidelijk dat er onderweg geen voorzieningen zijn, noch bij het start- of  eindpunt.