Tentoonstelling ‘Opdat wij niet vergeten’ in Foyer Portiersgebouw van de DRU Industriefabriek

In mei 2022 is het 77 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In mei 2020 wilde de werkgroep Activiteiten van de OVGG het 75-jarig einde van de Tweede Wereldoorlog vieren met een grote tentoonstelling in de foyer van het Portiersgebouw van het DRU Industriepark.

Door de uitbraak van het coronavirus heeft de werkgroep deze tentoonstelling inmiddels tweemaal moeten uitstellen.

Deze tentoonstelling is vanaf 25 april t/m 15 mei 2022 te bezoeken. Deze tentoonstelling schenkt aandacht en geeft uitleg aan de bevrijding en de tijd rondom in de regio.

Oorlogsmonument ‘Opdat wij niet vergeten’

Het had een fantastisch herdenkingsjaar moeten worden in 2020, waarin we 75 jaar vrijheid wilden vieren. Maar net zo onverwachts als 80 jaar geleden de Duitsers bij ons binnenvielen, werden we nu overvallen door het coronavirus, dat de hele wereld lam legde. Het zorgde ervoor dat alle herdenkingen aan de slachtoffers en een respectvol eerbetoon aan onze bevrijders niet of slechts beperkt doorgingen. Denk daarbij aan ceremonies zoals bij het Nationale Monument op De Dam in Amsterdam, herdenkingen van ‘De slag om de Schelde’, operatie ‘Market Garden’ en ‘Operatie Veritable’ in het Reichswald (destijds met als doel de Rijn over te steken).

Herdenken en koesteren van onze vrijheid moeten onverminderd doorgaan. Op 6 mei 2022 gaan we dan ook een uniek monument onthullen ter herinnering aan de vele slachtoffers (meer dan 500), die omgekomen zijn in de periode 1940 – 1945 in de vroegere gemeenten Gendringen en Wisch. Het unieke zit hem vooral in het regionale-, maar tegelijk het landsgrens-overschrijdende karakter ervan. Bovendien betreft het de gehele oorlogsperiode.

Bij het monument wordt een informatiezuil geplaatst, die via moderne middelen is gekoppeld aan digitale bronnen. Deze zijn gebaseerd op het in 2020 uitgegeven boek ‘Opdat wij niet vergeten’, dat tot stand is gekomen door het uitspitten van vele archieven in binnen- en buitenland en door interviews met de plaatselijke bevolking, nabestaanden en ooggetuigen. We herdenken alle gesneuvelden:

  • bevrijders van de Oude IJsselstreek vanuit de lucht en op het land
  • dwangarbeiders uit werkkamp Rees en slachtoffers organisatie TODT
  • burgerslachtoffers uit de Oude IJsselstreek
  • verzetswerkers uit de Oude IJsselstreek en uit Bienen (Duitsland)
  • gesneuvelde Duitsers in de Oude IJsselstreek

Met recht een grensoverschrijdend project.