Projecten

Project Straatnamen van Ulft

Ook de namen van straten leveren hoofdbrekens op. Enkele straten kregen een andere naam. Sommige straten zijn vaker van naam veranderd. Waar komt de naam ‘Keijenborg’ vandaan??? Heggenseveld???
De kerkstraat heeft nog een kerk; het adres is weliswaar J.F. Kennedyplein.
De Schoolstraat is een school armer, de Ketelstraat mist de ketel en de Hutteweg mist zijn vertrouwde Olde Hut.
Hoe lang was vroeger de Singel. De huidige Singel is nog een fractie van de oorspronkelijke lengte.

OVGG brengt verleden Varsselder in beeld in de herhaling

Op zaterdagmiddag 30 november 2019 zal de fotowerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen in het Dorpshuus in Varsselder een groot aantal foto’s van dit dorp laten zien uit lang vervlogen tijden. Ook de buurtschap Veldhunten zal deze avond niet ontbreken. Honderden foto’s zijn gehaald uit archieven en familiealbums. De voorbereiding van deze presentatie met de titel ‘Van Vredegoor töt de Huntense boom’ heeft meer dan een jaar in beslag genomen. Oude winkels, verenigingsgebouwen, boerderijen, cafés, familiefoto’s en plaatjes van diverse verenigingen zullen tot veel gespreksstof leiden.

Het netwerk van wegen is enorm veranderd; de Berghseweg en Oude IJsselweg waren er nog niet. Om van Ulft in Azewijn te komen diende je de hele Hoofdstraat van Varsselder te nemen! Voor de wat minder jeugdigen een feest der herkenning, door de jongere generatie zal nog lang worden gesproken met de oudere inwoners en om uitleg worden gevraagd. Die reacties kent de fotowerkgroep van eerdere presentaties in andere kerkdorpen in de voormalige gemeente Gendringen.

Enkele inwoners van Varsselder en leden van de fotowerkgroep zullen de foto’s van commentaar voorzien, uiteraard met de nodige anekdotes.

Om op deze middag een zitplaats te hebben worden er in het Dorpshuus ongeveer 14 dagen van te voren tijdens de reguliere openingstijden de gratis kaartjes uitgegeven. Reserveren is niet mogelijk.

De zaal is open om 13.30 uur en de aanvang van de presentatie is om 14.00 uur. Na afloop kunnen er dvd’s worden besteld van deze maar ook van vorige presentaties. Toegang is gratis, uiteraard is een vrije gift zeer welkom. Zie ook: www.ovgg.nl