Midwinterhoorn bouwen en blazen voor de jeugd
Midwinterhoornblazen is weer helemaal in. Het is COOL, of moeten we zeggen: het is weer helemaal HOT om midwinterhoorn te blazen. Rond Kerstmis hoor je het sonore geluid overal.
Het bouwen van en het blazen op de hoorn hebben beide een lange traditie. Na een periode in de vergetelheid te zijn geraakt is die activiteit eind vorige eeuw weer nieuw leven ingeblazen. En hoe!!! Midwinterhoorngroep De Huttepiepen bestaat al meer dan 30 jaar. Naast deze groep zijn er nog vele andere midwinterhoorngroepen actief in de Achterhoek.
Nadat het midwinterhoornblazen in 2013 op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed in Nederland is geplaatst, is het bouwen van de midwinterhoorn inmiddels ook toegevoegd aan die lijst. En dan behoort het bouwen tot een van de eerste ambachten op deze lijst.
Nu willen we ook jullie, jongeren in de Achterhoek (jongens en meiden), een kans geven een hoorn te bouwen. Ben je tussen 12 en 18 jaar en lijkt het je geweldig om zelf een blaasinstrument te bouwen, eventueel samen met een ander (vriend(in), vader, moeder, buurman, opa, enz.), meld je dan aan op midwinterhoorn@ovgg.nl
Samen een hoorn bouwen is zeker een stukje gezelliger.
Je krijgt een stam van ons en daarnaast al het benodigde gereedschap in bruikleen.
Onder deskundige begeleiding van de leden van de Huttepiepen kun je in ongeveer 4 avonden van een ruwe stam een schitterende hoorn maken.
De cursus vindt elk jaar plaats op 4 dinsdagavonden. Vervolgens mag je samen met ons ook nog een aantal avonden het blazen op de zelfgemaakte midwinterhoorn oefenen.
Door aan deze activiteit deel te nemen zorg ook jij ervoor dat deze traditie in stand blijft. Niks saai; het is ERFGOED, een stukje cultuur waar je aan bijdraagt.
Jongeren, tussen 12 en 18 jaar, die interesse hebben een midwinterhoorn te bouwen, kunnen zich aanmelden bij de coördinator Martin Geurtzen 06 53410265, of via e-mail: midwinterhoorn@ovgg.nl
Tijdens de activiteiten van de Huttepiepen kun je alle informatie krijgen die je wilt. Er is een folder beschikbaar.
De eerste groep jongeren met hun eigen midwinterhoorn
De bouwcursus voor de jeugd
Een voorbewerkte stam wordt eerst geschaafd totdat deze een behoorlijk ronde vorm heeft gekregen. Daarvoor gebruik je diverse schaven en eventueel een rasp. Goed observeren. Waar moet nog hout weggeschaafd; waar is al voldoende weg.
Daarna wordt er een zaaglijn gezet op de hoorn. Hierlangs wordt de hoorn doorgezaagd. Het zagen wordt door de begeleiders gedaan met behulp van de lintzaag.
Ook wordt een gat geboord waar straks de happe in past.
Het ‘hakwerk’ kan beginnen. Een tijdrovend en erg inspannend werk. Hier is de begeleiding van de jeugd belangrijk. ‘Hoe werk je met guts en houten hamer? Waar moet je op letten? Let op de veiligheid!’
De hoorn krijgt zijn vorm gekregen na een aantal avonden ‘zwoegen’. Het lijmen van beide helften is het volgende onderdeel van de bouwcursus. Klemmen moeten worden aangebracht zodat beide helften perfect op elkaar aansluiten. Er mag geen lek ontstaan; de hoorn ‘klinkt, dan niet zuiver.
Daarna moet de lijm drogen. Na een dag mogen de klemmen worden verwijderd en wordt de hoorn opnieuw geschuurd om alle kleine oneffenheden weg te werken. Daarna kan de hoorn worden gelakt.
De happe, het mondstuk, wordt gemaakt. Een gaatje wordt geboord in de zachte kern van het stukje vlierenhout. Daarna wordt het schuine stukje van de happe, dat je tegen je mond zet, in een iets holle vorm geschuurd, zodat deze goed aansluit op je lippen. Een goede happe is belangrijk om een mooie klank te kunnen produceren. Soms moet je meer happes maken voordat je er een hebt die prettig blaast.
De afwerking bestaat uit het aanbrengen van de biezen bandjes. Die worden om de hoorn gewikkeld. Een nauwkeurig werkje. Met hulp van de begeleider lukt het de jeugdige bouwer om dit zelf te doen. Het vergt wel enige oefening.
Tot slot hebben de jeugdleden een draagkoord gevlochten.